Психолог предлага “хапче” срещу плач

4 май, 2020

Психолог предлага “хапче” срещу плач

Книга без нито едно „трябва” съветва родителите как да преведат детето си през трудната първоначална адаптация при постъпване в учебно заведение. “Детската градина – щастливо място” на пловдивския психолог Теодора Пампулова е практически ориентирана. Книгата е базирана на игровата терапия, която е достъпна за практикуване у дома и е с бързи и позитивни резултати. Играейки, малкото дете научава повече за света, придобива умения, учи се да разрешава проблеми, да създава приятелства, да организира, да следва правила, да споделя играчки.

Авторката е детски психолог, педагогически съветник в ЕГ „Иван Вазов” и регионален председател на Дружеството на психолозите в България. Работи с деца до 17 г. и техните родители в „Стая на емоциите“ – проект, с който спечели втора награда на конкурса  на Община Пловдив „Най-добър млад предприемач “ през 2018 г.

„Това е опитът на майката Теодора Пампулова и на детския психолог. Дъщеря ми в момента е в детската градина и имаше някои малки проблеми при тръгването. Но с лесни хитринки и техники успяхме да се справим сравнително бързо, за да може да се адаптира в новата среда и да се чувства комфортно”, казва авторката.

 

„Адаптацията на детето в детската градина не е само негова, а на цялото семейство, обяснява Теодора Пампулова. Свързана е със съществена промяна в ежедневие, начин на мислене, организация. Необходимо е всички да вземат превантивни мерки, за да се случи безболезнено.

Първо трябва да помогнем на детето да разбере какво представлява детската градина. Основен пропуск на родителите е, че казват само хубавото: там ще си играеш, ще се забавляваш, ще имаш нови приятели. Това наистина е така. Но пропускат да кажат, че ще трябва да се справи с някои проблемни ситуации само. Например да си обуе пантофите, да потърси друго приятелче за игра, а не да чака да го поканят. Да търси учителката, когато не може да се справи с нещо. Когато родителите са пропуснали това, детето отива с грешни очаквания, че това е място, в което всичко ще му се случва изключително лесно”.

Психоложката е категорична, че родителите трябва да променят отношението си към детето. То вече е достатъчно голямо да се храни само, да се облича, да се обува, да търси контакт с възрастните. Семейството трябва да насърчава самостоятелност.

 

Дневник на успехите

Има различни начини, с които емоционално да подготвим детето, а подготовката е много по-съществена част и отменя задължението на родителя да се справя, когато то вече ходи на градина, но не може да се впише, обяснява Теодора Пампулова.

Тя предлага да се направи дневник на успехите и в него родителят да отбелязва онова, което детето е успяло да постигне. „Например във вторник не е плакало. Записваме го в дневника изключително демонстративно, с гордост, с похвала. Могат да се използват снимки, които родителите получават от учителите. Може да се поставят рисунки. В някои заведения като метод за поощрение се дават стикери. Слагаме и тях там. Но толкова демонстративно, че детето да разбере колко важно е това, което то е постигнало”, описва Пампулова.

Може да се използва и календар, в който да се отбелязват дните до тръгване на градина, както ги отброяваме преди Коледа.

Може детето да направи рисунка за учителката, която да занесе с родителя предварително. Това е вариант семейството да се запознае с нея в аванс.

 

Криеница и гоненица

Игрите криеница и гоненица са важни, защото са първите, на които децата играят в детската градина, казва Пампулова. Криеницата в САЩ е част от скрининговия тест за умствена изостаналост, а във Франция с нея се диагностицира аутизъм. Тези игри не изискват нищо материално, децата бързо се кооперират и се забавляват.

„Важен е и преходният обект – играчката, към която детето е привързано. Обикновено това е играчката, към което то се пренасочва, когато му отнемем биберона. Често това е одеялце, плюшена играчка – нещо мекичко, към което се отнася изключително грижовно. Ако не противоречи на политиката на детската градина, е добре да му позволим да носи тази вещ там. Не е препоръчително обаче това да са нови играчки, защото предизвикват конфликт между децата”.

 

Материалът е публикуван на: https://www.marica.bg/plovdiv/obrazovanie/psiholog-predlaga-hapche-sreshu-plach

Оставете отговор

Трябва да влезете, за да публикувате коментар.