Добре ли е таткото да присъства на раждането?

2 май, 2020

Добре ли е таткото да присъства на раждането?

По-голяма част от бъдещите майки в България предпочитат таткото на детето да не присъства в родилната зала.

 

Появата на новият член на семейството е щастлив и незабравим момент. Съществува обаче един въпрос който вълнува и двамата родители още преди да стигнат до родилната зала – да присъства ли таткото на самото раждане?

Проведено сред над  бъдещи майки онлайн допитване показва, че повече от две трети от тях не желаят таткото да присъства по време на раждането на детето.

Въпреки, че съществува, сякаш една неотминаваща мода, относно споделянето на мига на появата на новия живот, българките участвали в проучването споделят притесненията си, които са причината да вземат решение да са сами в родилната зала.

Повечето от участвалите дами се страхуват съпругът им да не ги види в неприятна светлина – „рошави“, „грозни“, „с изкривени от болката лица“. Според тях бащата би възприел раждането като нещо неприятно. Подобни мисли натоварват допълнително бъдещета майка, намаляват самочувствието й и влияят негативно върху самооценката й. Именно поради това повечето бъдещи български майки предпочитат моментът на раждането да е момент на уединение и не мислят, че ще се чувстват самотни или изоставени от половинките си

Същевременно много от бъдещите майки се притесняват как би реагирал бащата при вида на кръв, при по-напрегнат момент, който медицинският екип трябва да овладее бързо. Те се притесняват, че вместо да насочат усилията и мислите си към едно по-леко и спокойно раждане, ще се тревожат за комфорта на мъжа до себе си. Същевременно прекалено активният баща, който играе ролята на коуч/треньор може допълнително да създаде объркване и да наруши ритъма и концентрацията на раждащата жена.

Друга причина, която участващите в проучването майки посочват като основателна съпругът/таткото да не присъства на „раждането на семейството“, е че това може да се отрази негативно върху бъдещите сексуалните и интимните взаимоотношения в двойката.

Бъдещите майки се тревожат, че половинките им са по-уязвими емоционално и сцената на болка при жената може да предизвика трайни негативни емоции, които таткото да трансферира върху бебето.

Много от бъдещите майки се страхуват да предложат на половинките си да участват в раждането. Според много от тях ако бащата бъде помолен да присъства и откаже, те ще са по-склонни да приемат, че не ги обича достатъчно. Често именно съпругата е тази, която е инициатор на идеята за  „Партньорското раждане“ и очаква бащата да реагира с ентусиазъм и с положителни емоции. Именно обратната реакция обаче провокира допълнителен стрес и натоварва негативно едно от най-щастливите събития в семейния живот.

Финансовата част на въпроса за присъствието на бащата в родилната зала също се оказва важна при решението, което взема семейството.

Притеснението, че медицинския персонал в българските болници все още реагира негативно на присъствието на външен човек. Той бива възприеман като човек, който задава много въпроси и често само се пречка.

В повечето български семейства въпросът за участието на бащата в процеса на раждането често дори не се обсъжда. Въпреки това неоспоримо е мнението на психолозите, че стабилният емоционално и спокоен съпруг може да окаже морална, емоционална и физическа подкрепа на своята половинка в процеса на раждане. Те твърдят, че ранният контакт с бебето е от съществено значение за създаването на стабилна емоционална връзка. Редица изследвания показват, че присъствалите на раждането на детето си бащи участват повече в грижите за новороденото и взима по-активно участие в отглеждането му.  Участието в целия процес на родителя от силния пол събужда по-бързо бащиния му инстинкт.

И при двата случая – ако бащата присъства на раждането или ако родителите предпочитат той да остане извън родилната зала решението им заслужава уважение.

 

Автор: Теодора Пампулова

Детски психолог

тел. 0879586268

Оставете отговор

Трябва да влезете, за да публикувате коментар.