Равиващи игри за бебето от деветия месец до годинка

16 дек., 2020

Равиващи игри за бебето от деветия месец до годинка

Бебето се развива изключително бързо през първата си годинка.  То се учи да повтаря думи или действия, когато иска да привлече вниманието Ви, изпълнява прости словесни инструкции, изучава предметите като манипулира с тях  – хвърля ги, гризе ги, раздрусва ги и т.н., посочва с пръст обекти и други.

Родителите могат да подпомогнат развитието на своето дете като играят с него. Играта е универсалния начин малкото дете да опознае света около себе си, както и самото себе си.

 

Как да играем с детето на 1 годинка?

Дори най-малките деца умеят да играят. Първоначално те правят това без да използват играчки. Те изследват и се забавляват чрез движението на собственото тяло. Играта с крачета, обръщането по коремче също са дейности, чрез които детето създава собствената си представа за света.

 

Подходящи развиващи игри за детето на 1 годинка са:

 1. Пеенето на песнички съчетано с движения. Например песничката за ръчичките може да бъде полезна за това детето да опознае по-добре своето собствено тяло и да постави началото на идеята за ориентирането в посоките ляво и дясно. Колкото повече възрастният се забавлява докато пее, толкова повече бебето ще бъде склонно да имитира и подражава поведението. Имайте предвид, че детето ще ви имитира огледално – така когато пеете за дясната ръчичка трябва да вдигнета своята лява ръка, в отговор на което детето ще вдигне своята дясна такава.
 2. Четене на приказки и имитиране на звуци – малките деца обичат приказки за животни. Възрастният може да имитира как грухтят прасенцата, как вее вятърът, как пее малкото птиче и т.н. Той обаче може да насърчава малкото дете да вербализира също звуците, като разбира се има в предвид, че артикулационния апарат се развива и голяма част от издадените от бебето звуци може да не са точните такива.
 3. Дайте на бебето пастели или боички и го оставете да „рисува“ свободно. Това е изключително интересно занимание, особенно ако рисуването с бои е с пръсти. Така детето се учи да контролира собствените си движения и да развива своята моторика.
 4. Криене на малки предмети и играчки – това е изключително приятно занимание за детето. Тъй като то все още установява своите схеми за постоянство на предметите и явленията мъничето ще се изненадва и въодушевява всеки път когато открие скрития предмет. Чрез тази игра то се учи, че дори и когато нещо не е под прекият му поглед то продължава да съществува, а не изчезва.
 5. Игри с кубчета, игри за сортиране и поставяне на форми – Чрез подобен вид дейности детето придобива основни знания за формите и цветовете, подобрява своята финна моторика.
 6. „Музикант у дома“ – Можете да използвате подръчни материали – всичко, което издава звуци при удряне може да бъде използвано – малки тенджерки, купички, чашки, лъжички, капачки и др. Чрез тази игра детето се учи да борави с предметите, да координира движедията си като издадените от предметите звуци мотивират малкото дете да се прицелва все по-точно.
 7. Играчки с бутане и дърпане – патенца, камиончета, търкалца и т.н. стимулират детето да се движи, да бъде физически активно и да се забавлява.
 8. Назоваване на думи – докато играете с бебето можете да назовавате предметите, с които сте заобиколени. Повечето от тях можете да дадете и на детето, за да ги докосне, да ги подържи или да поиграе с тях. Целта на играта е да назовавате всеки предмет – „Това е топка“ например. Изключително полезен вариант на тази игра е тази свързана с изричането на частите на тялото. Можете да покажете на детето своята ръка, като я вдигнете високо например като казвате „Това е ръката на мама“, а след това вдигнете ръката на детето и отново кажете „Това е ръката на /името на детето/“. По този начин детето обогатява речниковия си запас и след време ще се стреми да възпроизведе звуците като ги съотнесе към съответния обект.
 9. Игра на звуци – Можете да имитирате звуците, които издават различни животни, звуците на автомобил, на самолет, звънене на телефон и т.н. За малкото дете е много по-достъпно да възпроизведе тези по-прости звуци, да ги овладее и след определен период от време да ги замести с истинските названия на предметите и явленията.
 10. Забавление с пръстчета – можете да нарисувате на собствените си пръсти човечета, а можете да използвате и хартиени кукли. Нарисувайте подобни и на пръсчетата на детето. Така ще го насърчите да повтаря Вашите движения и ще му позволите да разучава собствените си възможности за контрол, да ги осъвършенства.
 11. Късане на хартия – Дайте на детето салфитка и го насърчете да я накъса на мънички пърчета. Развитието на финната моторика на пръстите на ръцете е изключително важна.
 12. „Огледалце, огледалце…“ – за малкото дете огледалото е изключително интересен предмет. Чрез него то получава информация за своето собствено тяло. Позволете му спокойно да се огледа, да го пипне. Едногодишното дете тепърва започва да изгражда представата за своя физически образ, но Вие можете да му помогнете, като му показвате например къде е нослето му, къде са очичките и т.н.
 13. Игра с конци – Можете да омотаете дланите на бебето с по-дебела прежда. То ще се опита да я махне, като ще трябва да координира движенията си. Играта е подходяща и от гледна точка на развитието на търпението, тъй като отмотаването ще отнеме малко повече време. Можете да използвате и малки лепенки например, които да насърчат детето да изпълзва вниманието и сръъчността си.
 14. Игри с вода – пълнене, преливане, разливане. Водата снема напрежението и създава чувство за спокойствое, а за малките деца е и изключително забавна. Можете да вземете любими играчки в банята например.
 15. „Донеси ми, доне си ми….“ – Изберете предмет от стаята и помолете детето да го донесе. Първоначално използвайте думите, които то вече знае, като постепенно въвеждате и нови такива. Първоначално може да се наложи да ставате и да показвате на детето нещата, които искате да получите.

Преди да започнете игрите се уверете, че сте осигурили на детето безопасни матариали и достатъчно широко пространство за игра. За детето голям интерес представляват предметите от различна материя, с различно тегло и с различни функции. Наблюдавайте детето при играта с по-малки предмети. Едногодишните деца все още се опитват да опитат какъв вкус имат нещата.

Вашето въодушевление се предава и на мъничето! Хвалете го и го поощрявайте, когато изпълни инструкциите Ви!

И не забравяйте да се забавлявате с детето!

 

Снимка: https://www.paintingservicesingapore.com/

Оставете отговор

Трябва да влезете, за да публикувате коментар.