Притеснявам се, че с дистанционното детето ми пропусна много неща от учебния материал – той е 3-ти клас. Дали да не преговарям с него през лятото материала от годината?

3 юни, 2020

Притеснявам се, че с дистанционното детето ми пропусна много неща от учебния материал – той е 3-ти клас. Дали да не преговарям с него през лятото материала от годината?

Скъпи Родители, ваканцията е най-дългоочакваното време за почивка, игри и забавления за Вашите деца. Това е времето , в което те  се отпускат след дългия и понякога напрегнат учебен процес. Както ежедневно поддържаме тонуса на мускулите си с физическа активност , така би било добре и през ваканцията да поддържаме тонуса на мисловните си и интелектуални процеси, чрез различни занимания като напр. преговаряне на учебния материал, пропуснат през годината или усвояването на нов такъв. Това би подпомогнало  децата в оформянето на  положителна нагласа  към учебния процес, а липсата на оценка  на учебните занимания през лятната ваканция ще даде спокойствие, което ще се прояви в резултатите от дейността .

От изключителна важност е , това да се случва не принудително , а само със съгласието на детето. Добре би било да му оставите известно  време след края на учебната година, в което то да се отдаде на пълна почивка от учебния процес .

Успехите в училищната дейност  зависят от развитата способност на децата преди практически да я изпълнят, да я извършат в ума си ,да я планират , да изберат средствата, с които ще си служат и начините на изпълнение . Учебните занимания  през ваканцията , които могат да бъдат и под формата на игра,  дават тази възможност на децата да развият въображението си при организирането им. Така те ще придобият  или повишат  увереността в способността си да планират  своите занимания и интереси във времето. Всяко дете има своите индивидуални особености, спрямо които проявява  интерес  към различни дейности . За любителите на  забавни приказки  и истории пригответе книжки и тетрадки , защото самите те могат да измислят  такива, така ще се развие не  само творческото въображение , но и ще се припомнят  важни правила от  българския език. Най-лесният начин да бъде запомнено нещо е чрез преживяване, затова занимания сред природата и запознаване с интересния растителен и животински свят, който ни заобикаля, ще обогати познанията  по природни науки.  Разнообразяването с  музика, рисуване и физическа активност е важно. По този начин процесът на усвояване на нова информация ще бъде много по-интересен и полезен за самото дете. Така децата ще се научат да съчетават  желаното с необходимото, ще придобият чувство на отговорност  и себеовладяване, решителност и  смелост, ще развият волята си и няма да  отстъпват пред трудностите, които могат да породят  напрежение и съмнение в собствените им способности.

А Вашето внимание, подкрепа и любов, скъпи Родители, са едни от най-ценните подаръци , които ще получи детето в съвместните Ви занимания. Използвайте смело  лятото , за да може самите Вие – Родителите, да „върнете” времето на своето детство, да се запитате дали сте пропуснали нещо  и да изживеете още веднъж, но по различен, интересен и магичен начин тази ваканция, заедно със своите наследници.

 

На въпроса отговори Антония Бошева. Тя е детско-юношески психолог и в практиката си работи с деца от 4 до 16-годишна възраст. С нея можете да се свържете на тел. 0885194354

Снимка: Study.com

Оставете отговор

Трябва да влезете, за да публикувате коментар.