Прегръдките карат децата да растат

8 окт., 2020

Прегръдките карат децата да растат

Любовта и подкрепата на околните ни помага да развием способността да се справяме, както и чувството за самооценка и самочувствие. Пренебрегваното дете може да страда от забавен растеж на костите и други физически проблеми, докато галените и докосвани бебета растат по-бързо.

Ние хората, сме социални животни. Имаме нужда един от друг. Изпитваме потребност да ни докосват. Искаме да бъдем обичани и желани и да се грижат за нас, така както копнеем да обичаме и да се грижим за другите. И се нуждаем от това, не само за да се чувстваме по-добре, но и заради самото си физически оцеляване.

В едно изследване за влиянието на диетата върху сърдечните заболявания, опитните зайци в Университета в Охайо получавали богата на холестерол храна. Това довело до бум на задръстените артерии, с изключение на една група от зайци, която показала 60% по-малко симптоми.

Ето и какво е обяснението за получените резултати:

Човекът, който се грижел за въпросната група зайци, гушкал и галел всеки един от тях, преди да ги нахрани.

Това е един много поучителен експеримент, който илюстрира силната връзка между любовта и здравето. Именно поради тази причина детските психолози и специалистите по ранно детско развитие препоръчват родителите да имат физически допир с малкото дете – прегръдки, целувки и милувки.

 

Снимка: https://www.manhattantimesnews.com/

Оставете отговор

Трябва да влезете, за да публикувате коментар.